Aurinkopaneelit mökille ja omakotitaloon

Kesän lähestyessä moni miettii aurinkopaneelien ja -keräimien asentamista mökille, sillä se on kätevä tapa saada mökille sähköt, vaikkei mökki kuuluisi sähköverkkoon. Sähkön hinnan kallistuminen ja aurinkopaneelien halpeneminen ovat myös herättäneet omakotitaloasujat harkitsemaan aurinkopaneelien asennusta. Selvitimme, mitä aurinkopaneelien hankinnassa kannattaa ottaa huomioon ja mikä on aurinkopaneelien hinta asennettuna.

Miten aurinkopaneeli toimii?

Aurinko säteilee energiaa, jota kutsutaan aurinkoenergiaksi. Aurinkoenergiaa voidaan muuttaa sähköksi aurinkopaneelien avulla. Aurinkopaneeleissa on piistä valmistettuja aurinkokennoja, jotka muuttavat auringon säteilyn sähköenergiaksi valosähköisen ilmiön avulla. Aurinkopaneelin invertterin ansiosta sähköenergia muutetaan kodin sähkölaitteille sopivaksi vaihtovirraksi. Aurinkopaneelin teho riippuu säteilyn voimakkuudesta, minkä takia oikea sijoituspaikka on tärkeää.

Aurinkopaneelit mökille

Aurinkopaneelit ovat siitä ihanteellinen ratkaisu mökille, että ne sopivat jokaiseen paikkaan, olipa liittyminen sähköverkkoon mahdollista tai ei. Erityisesti kesämökillä aurinkopaneelit tekevät työtä silloin, kun siellä eniten vietetään aikaa eli kesällä. Monille syrjäseutujen mökeille aurinkopaneelit voivat olla ainoa keino saada sähköä. Lisäksi aurinkopaneelit ovat energiatehokas ja ekologinen ratkaisu.

Jos mökkisi ei kuulu sähköverkkoon, voit hankkia niin kutsutun off-grid aurinkosähköjärjestelmän, jossa aurinkoenergiaa ladataan akkuihin, josta sitä hyödynnetään kodin sähkölaitteisiin, kuten jääkaapin, valaisun tai vaikka sähköauton lataukseen. Jos mökillä on sähköt, mutta haluat pienentää sähkölaskua, saat aurinkopaneelien avulla tuotettua sähköä käyttöösi ja voit myydä ylijäämäsähkön sähköyhtiölle. Aurinkosähköä voi tuottaa, vaikkei itse olisi mökillä.

Aurinkopaneelit omakotitaloon

Aurinkopaneeli omakotitaloon on nykyaikainen ja ilmastoystävällinen tapa pienentää sähkölaskua ja monella tapaa tuottava sijoitus. Vaikka aurinkopaneelit maksavat, nostavat ne talon arvoa arviolta noin 10 prosenttia sekä parantavat kiinteistön energialuokitusta. Samalla kun maksat aurinkopaneeleja säästät myös rahaa omatuotannon ansiosta.

Tavallisesti aurinkopaneelit on maksettu takaisin noin 10 vuodessa, jonka jälkeen sähköntuottaminen on ilmaista. Aurinkopaneelien tuottotakuu on noin 25-30 vuotta, mutta yleensä aurinkopaneelit tuottavat sähköä paljon pidempään. Aurinkopaneelien huoltotarve on myös vähäinen, usein pelkkä vedellä huuhtominen riittää.

Aurinkopaneelien hinta

Aurinkopaneelien hinnat ovat tippuneet lähes puoleen siitä, mitä ne vielä 10-15 vuotta sitten olivat. Aurinkopaneeleja voi nykyään ostaa yksittäin tai pakettiratkaisuna avaimet käteen -mallilla. Useat sähköyhtiöt myös myyvät ja vuokraavat aurinkopaneeleja, sekä samalla ostavat ylituotannon takaisin.

Useimmilla aurinkopaneeleja tarjoavilla sähköyhtiöillä ja myyjillä on sivuillaan laskuri, jonka avulla voit helposti laskea aurinkopaneelijärjestelmälle hinta-arvion. Hinta-arviosta näet järjestelmän tehon, tuottoarvion sekä arvion vuosittaisesta säästöstä. Useimmat myös tarjoavat samalla rahoitusta ja arvion kuukausihinnasta.

Aurinkopaneelin hinta riippuu järjestelmän koosta. Yksittäiset paneelit maksavat muutamasta kympistä ylöspäin ja isommat järjestelmät noin 6 000 – 20 000 euroa asennuksen kera kohteesta ja tehosta riippuen. Esimerkiksi, jos kohteen vuosikulutus on noin 20 000 kWh vaihtelevat hinta-arviot noin 6 000-9 000 euroon, riippuen järjestelmän tehosta. Vuosittainen säästö aurinkopaneelien avulla on silloin noin 400-800 euroa. Aurinkopaneelien hintaan ja tehoon vaikuttavat myös osien, kuten invertterin laatu.

Mökille aurinkopaneelien hinta riippuu, kuinka paljon sähköä tarvitaan, mutta halvimmillaan aurinkopaneelit mökille saa noin 500 eurosta ylöspäin. Alle 120 V aurinkosähköjärjestelmän saa asentaa itse, mutta isompiin tarvitaan ammattilainen.
Aurinkopaneelijärjestelmä kannattaa aina mitoittaa oman tarpeen mukaan, sillä ylituotannosta ei varsinaisesti taloudellisesti hyödy.

Sähköauton lataus aurinkosähköllä

Aurinkopaneelien avulla on mahdollista ladata sähköautoa. Halvimmillaan sähköautolle sopivan aurinkopaneelijärjestelmän saa mökille noin 500 eurolla. Sähköauton kohdalla kannattaa kuitenkin huomioida, että paneelit tuottavat aurinkosähköä vain auringon paistaessa. Myynnissä on erilaisia ratkaisuja automaattisista latausjärjestelmistä manuaalisiin, joihin kannattaa tutustua ennen ostopäätöstä.

Yleisiä harhaluuloja aurinkoenergiasta

Moni epäilee aurinkoenergian kannattavuutta Suomessa pitkän talven takia. Pelko on kuitenkin turha, sillä vuositasolla yllämme samoihin tuotantomääriin kuin Pohjois-Saksassa. Kesä on poikkeuksellisen valoisaa aikaa Suomessa ja viileämmät olosuhteet ovat aurinkopaneelien kannalta ihanteelliset. Kuumuus heikentää aurinkopaneelien hyötysuhdetta ja yli 25 asteen lämpötila vaikuttaa jo tehokkuuteen. Vaikka kesä on aurinkopaneelien kannalta otollisinta aikaa, saadaan aurinkosähköä myös talvikuukausina.

Toinen yleinen harhaluulo liittyy auringon valoon. Moni luulee, etteivät aurinkopaneelit kerää aurinkoenergiaa silloin, kun aurinko ei paista suoraan. Tämä ei kuitenkaan pidä paikkaansa, sillä myös pilvisellä säällä syntyy hajataittoa. Aurinkopaneelien oikealla sijoittamisella ja suuntaamisella aurinkoenergiaa voidaan kerätä ympäri vuoden aina kun on valoisaa.

Kolmas ennakkoluulo liittyy aurinkopaneelien huoltoon. Aurinkopaneelit ovat melko huoltovapaita, eikä niitä saa jynssätä tai pestä painepesurilla. Yleensä vesisade riittää poistamaan lian paneelien pinnalta, mutta lehdet, oksat ja siitepöly on hyvä poistaa erikseen. Lunta ei sen sijaan tarvitse poistaa paneelien pinnalta ja yleensä aurinkopaneelit asennetaan niin, ettei lumi pääsee kerrostumaan. Ennen aurinkopaneelien asennusta kannattaa ennemmin huolehtia, että katto on kestävä ja huoltovapaa seuraavat 30 vuotta.

Mitä ottaa huomioon aurinkopaneeleja hankittaessa:

  • Katon kunto. Aurinkopaneelit ovat pitkäikäiset ja katon olisi hyvä olla kestävä, jotta se kantaa muun muassa kattokiinnikkeisiin kohdistuvan lumen painon. Huono katto kannattaa korjata ennen aurinkopaneelien asennusta.
  • Luvat. Aurinkopaneelien asentamiseen tarvittavat lupakäytännöt ovat kuntakohtaisia, mutta ne kannattaa selvittää ennen paneelien tilaamista. Jos aurinkopaneelit liitetään sähköverkkoon, kannattaa olla yhteydessä paikalliseen sähkönjakeluyhtiöön. Osa avaimet käteen-palveluista sisältää myös lupa-asioiden selvittämisen puolestasi.
  • Varjot. Aurinkopaneelit eivät pidä varjosta, joten kaikki mahdolliset esteet, kuten puut, oksat, lipputanko kannattaa huomioida aurinkopaneeleja asennettaessa ja mahdollisuuksien mukaan poistaa esteet tai hankkia optimisaattori niille paneeleille, joille varjoa tulee. Optimisaattorin avulla paneeli toimii normaalisti, muussa tapauksessa yhteen paneeliin kohdistuva varjo vähentää kaikkien paneelien tuotantoa.
  • Laatu. Aurinkopaneelien laatuun kannattaa kiinnittää huomiota, sillä se vaikuttaa paneelien hyötysuhteeseen ja käyttöikään. Hyvälaatuisilla paneeleilla on yleensä pitkä noin 25-30 vuoden takuu ja ne sopivat Suomen olosuhteisiin.
  • Mitoitus. Aurinkopaneelijärjestelmä kannattaa mitoittaa niin, että se minkä tuotat, myös käytät. Ylituotanto ei ole taloudellisesti järkevää. Mitoituksessa kannattaa kuitenkin nykyään ottaa huomioon esimerkiksi sähköauton mahdollinen hankinta ja ilmalämpöpumppujen käyttö.
  • Akku. Ilman akkua aurinkopaneeleja voi hyödyntää vain silloin kun on valoisaa. Akut mahdollistavat aurinkoenergian varastoinnin ja käyttämisen myöhemmin. Sähköyhtiöillä on tarjolla myös virtuaalisia varastoja, mutta näiden hinnoissa kannattaa olla tarkkana.

Lähde: MyNewsDesk


Muuta luettavaa muualta

Samsung ja suosittu TikTok lanseeravat StemDrop -musiikkialustan

Uusi kansainvälinen musiikkialusta StemDrop heijastaa Samsungin sitoutumista luovan ilmaisun vahvistamiseen. TikTokin käyttäjät voivat sen avulla löytää uutta musiikkia ja aloittaa maailmanlaajuisia musiikkiyhteistöitä.

Trackbacks & Pings

Vastaa