DNA:n 5G tavoittaa liki 3 miljoonaa suomalaista 124 eri paikkakunnalla – uusina Alavus, Hämeenkyrö ja Kauhajoki

DNA:n 5G-verkon peittoalue kattaa jo yli 53 % suomalaisten asuinpaikoista. Verkon alueella asuu siis lähes 3 miljoonaa ihmistä, yhteensä 124 eri paikkakunnalla. Tuoreimmat verkkoon liitetyt paikkakunnat ovat Alavus, Hämeenkyrö ja Kauhajoki. Aluelaajennusten ja parantuneen 5G-laitevalikoiman myötä myös 5G-palveluiden suosio kasvaa jatkuvasti.

  • Alavudella 5G-kuuluvuutta on rakennettu nyt kaupungin keskustaajaman alueelle, eli Alavudenjärven pohjoisosan ympäristöön.
  • Hämeenkyrössä 5G-peitto yltää Kyröskosken taajama-alueen pohjoispuolelta Puronsuun alueen yli rajoittuen etelässä Pappilanmetsään.
  • Kauhajoella 5G-peitto yltää kaupungin keskustaajaman eteläosiin ja keskustaajaman eteläpuolen lähimmille asuinalueille.

”On hienoa päästä tarjoamaan myös Alavuden, Hämeenkyrön ja Kauhajoen asukkaille DNA:n nykyaikaisia 5G-palveluita. Laajemmin tarkasteltuna on jo todennäköisempää, että suomalaisen koti sijaitsee 5G-alueella kuin että näin ei olisi. 5G-verkossa siirretyn mobiilidatan osuus onkin lähes nelinkertaistunut kuluvan vuoden aikana”, sanoo DNA:n radioverkkojohtaja Jarkko Laari.

5G-mobiililiittymien myynti on kiihtynyt kuluvan vuoden aikana selvästi, mikä näkyy myös 5G-puhelinten kasvaneissa myyntimäärissä. Kun vielä vuosi sitten DNA:n myydyimpien puhelinten TOP 15 -listalla oli vain kolme 5G-mallia, tämän vuoden lokakuussa jäljellä oli enää kolme 4G-puhelinta. Verkkopeiton nopea kehitys on näkynyt myös kiinteiden Koti 5G -liittymien suosion kasvussa.

DNA:n 5G-verkkoa laajennetaan ja olemassa olevaa verkkoa täydennetään jatkuvasti eri puolilla Suomea. Itä- ja Pohjois-Suomen osalta verkkoa rakentaa DNA Oyj:n ja Telia Finland Oyj:n yhteisesti omistama Suomen Yhteisverkko Oy, joka rakentaa kattavaa 5G-verkkoa juuri tällä hetkellä Ouluun, Kuopioon ja Savonlinnaan.

DNA seuraa jatkuvasti mobiiliverkkonsa käyttömääriä ja kapasiteetin riittävyyttä. Statistiikan perusteella verkkoa uudistetaan tarvelähtöisesti. Tämä tarkoittaa sitä, että vanhoja tukiasemia vaihdetaan uusiin nimenomaan siellä, missä tarve lisänopeuksille tai -kapasiteetille on suurin. Uuden tukiasematekniikan myötä myös 4G-nopeudet ja -käyttökokemus paranevat.

DNA:n 5G-palveluita voi käyttää jo seuraavilla 124 paikkakunnalla:

Akaa, Alajärvi, Alavus, Asikkala, Askola, Aura, Espoo, Eura, Eurajoki, Forssa, Haapavesi, Hanko, Harjavalta, Hattula, Hausjärvi, Heinola, Helsinki, Hollola, Hyvinkää, Hämeenkyrö, Hämeenlinna, Ii, Ikaalinen, Ilmajoki, Inari, Isokyrö, Janakkala, Joensuu, Jokioinen, Joroinen, Juupajoki, Jyväskylä, Jämsä, Järvenpää, Kaarina, Kangasala, Kankaanpää, Karkkila, Kaskinen, Kauhajoki, Kauhava, Kauniainen, Kerava, Kirkkonummi, Kittilä, Kokemäki, Kokkola, Kolari, Kouvola, Kristiinankaupunki, Kruunupyy, Kuopio, Kurikka, Kuusamo, Kärkölä, Lahti, Laihia, Lapua, Laukaa, Lempäälä, Leppävirta, Lieto, Liminka, Lohja, Loimaa, Masku, Merikarvia, Muhos, Mäntsälä, Naantali, Nakkila, Nivala, Nokia, Nurmijärvi, Orimattila, Orivesi, Oulu, Padasjoki, Paimio, Parainen, Pedersören kunta, Pertunmaa, Pieksämäki, Pietarsaari, Pirkkala, Pori, Porvoo, Punkalaidun, Pyhäjoki, Pälkäne, Pöytyä, Raahe, Raasepori, Raisio, Rauma, Riihimäki, Rusko, Saarijärvi, Salo, Sastamala, Savonlinna, Seinäjoki, Siilinjärvi, Sipoo, Siuntio, Somero, Suonenjoki, Sysmä, Säkylä, Tampere, Teuva, Turku, Tuusula, Ulvila, Uusikaupunki, Vaasa, Valkeakoski, Vantaa, Vesilahti, Varkaus, Vihti, Ylivieska, Ylöjärvi ja Äänekoski.

Osalla paikkakunnista 5G-verkon peitto kattaa laajasti keskusta- ja taajama-alueet, mutta toisaalla verkko on edelleen hyvin paikallinen. Oman asuinalueensa tilanteen näkee helpoiten DNA:n 5G-kartasta osoitteessa www.dna.fi/5G. Kartan päivittymisessä on viivettä, minkä vuoksi uusimmat päivitykset eivät ehkä vielä näy.

Lähde: STT Info
Kuva: DNA

Vastaa