Uusittu tekniikka turvaa lauttaliikennettä Kustavin ja Ahvenanmaan välillä

  • Vuosnaisten lauttasataman uuteen yhteysalusliikennelaituriin Kustavissa toteutettiin uusi automaatio varmistamaan luotettava lauttaliikenne.
  • Uuden satamalaiturin automaatioratkaisut perustuvat Schneider Electricin teknologiaan.
  • Automaatiojärjestelmä kerää tietoa, tuottaa hälytyksiä ja antaa hyvät tilannekuva- ja diagnostiikkatiedot käyttäjäpaneelista monikielisesti. Järjestelmä liittyy laiturin hydrauliikkaan sekä sähköistykseen.

Tiedote, Espoo, 12.7.2021 – Kustavin Vuosnaisten lauttasataman rakennustyöt ovat valmistuneet ja yhteysalus aloittanut liikennöinnin uuteen laituripaikkaan kesäkuun alkupuolella.

Entinen, lähes 50 vuotta vanha Ahvenanmaan yhteysalusliikenteen laituri oli erittäin huonokuntoinen ja tullut elinkaarensa päähän, kun Varsinais-Suomen Elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus (ELY) päätti rakennuttaa modernin satamalaiturin vanhan viereen.

Uuden laiturin urakoinnista vastasi Destia. Laiturin, ajoneuvorampin ja tihtaalien eli alusten kiinnitystukien lisäksi Destia suoritti alueen sähkö- ja valaistustyöt. Kohteeseen toimitettiin myös laiturin valvontaan tarvittava Schneider Electricin järjestelmä, jonka ohjelmoinnin ja suunnittelun Destia toteutti yhteistyössä YSP Oy:n kanssa.

– Tärkeää tällaisissa kriittiseen liikenneinfraan liittyvissä hankkeissa on käytetyn teknologian ja tehdyn toteutuksen luotettavuus. Myös huolellisen dokumentaation ja tietoturvan merkitys ovat keskeisiä, kertoo myyntijohtaja Mikko Mäkinen YSP Oy:stä.

Liikenteen älykkään ohjaamisen asiantuntijakonserni Dynniqiin kuuluva YSP Oy toteutti Vuosnaisten satamalaiturin automaation ohjelmoinnin ja suunnittelun. Kokonaisuuteen kuuluvat sähkö- ja hydrauliikkajärjestelmien valvonta, hälytykset ja käyttöliittymäpaneeli.

YSP:n käyttämät liikenne- ja automaatioratkaisut perustuvat Schneider Electricin teknologiaan.

– Vuosikymmenten mittaisen yhteistyön varrella olemme luoneet kirjastoja ja ratkaisuja, jotka tuovat asiakkaillemme etuja projekteissa, esimerkiksi toteutuksen nopeuden sekä laadukkuuden kautta. Olemme rakentaneet Varsinais-Suomenkin alueella lukuisia maantie- ja silta-automaatiojärjestelmiä, ja parhaillaankin meillä on käynnissä projekteja laitospuolella, kertoo Mäkinen.

Haastavat kohteet vaativat varman automaation

Toimiva lauttaliikenne on Varsinais-Suomen saaristossa elinehto, joka palvelee niin saariston ympärivuotisia asukkaita kuin matkailijoitakin. Schneider Electricin automaatioratkaisut varmistavat, että Vuosnaisten uuden satamalaiturin valvontaan, ohjaukseen, turvallisuuteen ja tietoliikenteeseen liittyvät ratkaisut toimivat haastavissakin olosuhteissa.

– Kun kaikki järjestelmät toimivat kuten pitää, tien käyttäjät eivät edes huomaa niitä.

Järjestelmien toiminta on sulavaa, kun käytetään kohteeseen sopivia järjestelmiä ja osaavia tekijöitä, sanoo prosessiautomaatiosta vastaava tuotepäällikkö Marko Latvasalo Schneider Electriciltä.

– Schneider Electricin automaatioratkaisut ovat YSP:lle entuudestaan tuttuja useista haastavista tunneli- ja siltakohteista, joiden kautta on syntynyt luottamus ohjelmistojen ja laitteiden varmatoimisuudesta haastavissa kohteissa.

Latvasalo muistuttaa, että esimerkiksi nykyaikaisen tunnelin automaatiojärjestelmän rakentamisessa on enemmän haastetta kuin vaikkapa ison teollisuuslaitoksen kohdalla.

– Tunneleiden automaation toteuttaminen vaatii laajaa järjestelmäintegraatiota ja ehdotonta luotettavuutta, kun kyseessä on ihmisten jokapäiväinen liikkuminen sujuvasti ja turvallisesti.

Lähde: MyNewsDesk

Trackbacks & Pings

Vastaa